Skottelbraai of toch de Cadac Safari Chef 2

 

Ideaal op de campingHerkennen jullie dit luxeprobleem. Wat moet ik nog met die hele grote skottelbraai?  Hij is veel te groot voor ons tweeën.
We kunnen nu ook gaan voor de iets kleinere. Goed de keuze is eigenlijk snel gemaakt en je gaat maar eens kijken in de winkel en voor je het weet heb je gekozen voor een Cadac Safari Chef en sta je weer buiten de winkel en je hebt een complete set gekocht. Ideaal, maar die 2 helften pan, is niet bij iedereen echt een succes geworden. Het aanbakprobleem is echt megagroot te noemen, en dat is natuurlijk weer heel frustrerend tijdens je vakantie. Ook het teflonvelletje is niet  bruikbaar in de pan. Beetje vervelend dus, maar niet getreurd, daar is een hele goede goedkope oplosing voor.  De welbekende koekepan is prima bruikbaar. Zolang de bodem van de pan maar in de zwarte onderschaal past gaat alles goed.

Heb je een grotere panmaat dan hangt deze pan punt 1 te hoog boven het vuur en moet je er iets anders bij gebruiken dan de Zwarte onderpan.  Die extra pan kan ik iedereen aanbevelen. Maar wij gaan nu alleen nog voor de maat die in de zwarte onderbak kan staan Zie ook de afbeeldingen voor het verschil tussen een koekepan en de grote maten Cadac pannen.
Maar, zorg wel dat je er een los deksel bij koopt.   

En, let wel op hij wordt wel windgevoelig met zo'n grote maat pan op de pit.
Voorbeeld: Je wilt gaan bakken en er staat wind. Het duurt een eeuwigheid voor je eten in de pan ook werkelijk begint te bakken. Je zoekt de reden overal. Zelfs je gasdrukregelaar wil je dan gaan vervangen want het duurt echt een eeuwigheid voor er wat te eten klaar is op dit apparaat. Dat hoeft vanaf nu niet meer, want er is een logische reden voor. De wind slaat te makkelijk op het vuur bij deze compacte Cadac combinatie met een te grote koekepan,  en dan wordt je eten maar niet gaar. Telkens werp je een blik of het vuur of het nog wel brandt. Kortom Heel Vervelend !! Helaas heeft een zuchtje wind al heel veel invloed op het optimaal functioneren van deze  Cadac Safari Chef.

Ook om die reden, en het niet kunnen vinden van een bestaande degelijke betrouwbare oplossing op het internet heb ik uiteindelijk zelf wat simpels, en verdraaid handigs gemaakt wat ik heel graag met iedereen wil delen. Ik heb daar dus eindelijk de oplossing voor gevonden want Cadac geeft helaas een niet thuis op dit onderwerp, de kampeerzaken willen je windschermpjes verkopen waar je je vervolgens aan gaat ergeren want die dingen waaien zo om. Of het hangt aan je pan en je verbrand je vingers bij het pakken van de pan, kortom je verlangt terug naar je vertrouwde skottelbraai, want toen werd je eten wel warm en was het vrij vlot gaar.

DE OPLOSSING bij gebruik van een grote pan op je Cadac Safari Chef Ik heb het volgende gedaan, een alluminium strip van 4,5 cm breed is de basis. Onderaan dit artikel staan alle maten. Deze strook zet je met een paar pompnagels aan elkaar en deze gemaakte ring zet je boven op je kookgelegenheid. Zie de foto's op deze pagina, want aan die strip moet je nog wel wat doen, voor het echt gaat werken als goede windvanger waarbij de vlam blijft branden, want daarvoor is ook lucht/zuurstof nodig. Aangezien de strip op 3 zwarte uitstulpingen van de originele kookplaat komt te staan moeten die uitsparingen nog wel even in de strip gemaakt worden. Ook moeten er gaten in deze rand gemaakt worden om de zuurstoftoevoer naar de gaspit mogelijk te laten anders gaat de vlam uit. In totaal heb ik over de helft van de ring 10 gaatjes gemaakt. Dit bleek niet altijd voldoende te zijn want de vlam begon af en toe in te zakken wegens gebrek aan zuurstof. Dus aan de bovenrand heb ik over 2 stukken van 15 cm x 8 mm weggehaald. (zie de foto) Met deze aanpassing op de rand brandt de Safari Chef 2 altijd zonder problemen. en is hij altijd uit de wind te zetten met deze rand er bovenop die natuurlijk zonder probleem in een andere stand gedraaid kan worden gezet om te voorkomen dat de wind nog invloed op de vlam heeft. Onbegrijpelijk dat de mensen van Cadac dit product in deze vorm op de markt gebracht hebben, Want met deze zeg maar koltrui voor de brander is dit grootste probleem bij het gebruik van een grote pan op de Cadac Safari Chef opgelost. Hieronder een afbeelding van een redelijk groete koekepan, dan heb je dat windschermpje niet nodig want de pan staat in de onderste helft van de Safari Chef.

Betere panIk moet trouwens wel zeggen dat wanneer wij de kleine cadacpan hierop gebruiken ook wel een deksel op de pan hebben liggen wanneer we aan het bakken zijn. Dit komt de smaak ten goede en de tijd van het bakken wordt hiermee serieus flink ingekort. Alle inhoud en smaak blijft behouden van je eten. Knoeien lukt dan bijna niet meer want die pan is groot genoeg. Kort samengevat nog dit slotakkoord. Het kost je bijna niets deze oplossing, het enige wat je nodig hebt is een strookje alluminium van 4,5 cm breed en een ijzerzaagje voor de uitsparingen in de rand en een boormachine met een boortje van 5 mm voor de 10 luchtgaten in deze rand, en meer heb je eigenlijk niet nodig. De totale lengte van de alluminium rand is ongemonteerd (dus de kaal afgezaagde maat is 85 cm. De overlap voor de bevestiging zoals op de foto midden onder is 4 cm, dus de totale omtrek van de cirkel wordt dan uiteindelijk 81 cm. Een paar milimeter kleiner dan de omtrek van de kookplaat. Ik heb een paar pompnagels gebruik om de strip aan elkaar te zetten (zie foto hieronder), maar een paar boutjes en moertjes zullen ook vast wel werken. 

Alles past natuurlijk nog keurig in de tas van de Safari Chef 2. Ik hoop dat jullie net zo veel plezier van deze oplossing hebben als wij, wij zijn er heel blij mee.

snelkoppeling gasaansluitingIk heb begin 2018  onze Cadac Safari chef 2 nog weer een update gegeven. de gasslang die geschroefd aan de pan zat was heel vervelend bij het opbergen van de pan. Vaak had je namelijk eerst weer een tang nodig om de gasslang los te maken. Cadac heeft hier nu een snelkoppeling voor in de handel gebracht. Het ideale klik vast systeem met één simpele handeling op de slang vastgezet en de andere kant zit op de Cadac geschroefd daar heb je eigenlijk geen hinder van. Maar ook dit handige snufje van Cadac heeft weer een klein probleempje, de dichte poten van de Safari Chef 2 wilden niet meer helemaal naar binnen klappen bij het opbergen. Dus, even een boortje in de boormachine en een gaatje boren in het kunststof van 2 poten was al de oplossing. De safari chef 1 had al gaten in de poten dus die eigenaren komen dit probleempje niet tegen. 

 Rest mij nu alleen nog jullie ook een aangename, warme en vooral lekkere maaltijd zonder windfrustraties te wensen. Verbeteringen op dit ontwerpen zijn natuurlijk altijd welkom. Heb jij nog aanvullende tips, reacties of commentaar, mail deze dan naar mij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
En, ben je in bezit van facebook kijk dan ook eens op onderstaande groep of nog beter wordt lid van deze groep. Hij is 1 juli 2018 gestart, maar ik hoop dat ik over een tijdje kan zeggen was ik nu de enige nederlander met dit idee.

https://www.facebook.com/groups/CadacSafariChef.nl/

\"matenJe hebt dus nodig voor de strip voor een grote pan, onderstaande onderdelen, of je koopt een bakvorm bij de action dat werkt ook maar is iets hoger dan deze rand.

Alluminium strip, 4.5 x 85 cm
2 boutjes met moertjes,
of 2 pompnagels (zie foto\'s)
Decoupeerzaag met metaalzaagje
metaalvijl
metaalboortje 5 mm.
En een kleine dosis handigheid.

Geniet er van.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment