TPL_IN
TPL_ON
Hits: 13299

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Skottelbraai of toch de Cadac Safari Chef 2

Kent U dit probleem. Wat moet ik nog met die hele grote skottelbraai? Hij is veel te groot voor ons tweeën.  We kunnen nu ook gaan voor de iets kleinere.  Goed de keuze is eigenlijk snel gemaakt en je gaat maar eens kijken voor een Cadac Safari Chef.  En voor je het weet sta je weer buiten op de parkeerplats en je hebt een complete set gekocht.
Ideaal, maar de 2 helften pan, is niet echt een succes gebleken. Het aanbakprobleem is echt megagroot te noemen, en dat is natuurlijk weer heel frustrerend tijdens je vakantie. Ook het teflonvelletje is niet voor het hele deksel/pan bruikbaar. Beetje vervelemde dus, maar niet getreurd, daar is een hele goede goedkope oplosing voor. De welbekende koekepan. 

Maar wij waren al verslaafd aan de grote pan van de Cadac, dus we hebben er wel weer een losse pan bij gekocht (nee, niet zo groot als op de skottel) :-). Nu weer ruim voldoende plek op het vuur voor een lekkere maaltijd. Die extra pan kan ik iedereen aanbevelen. Maar, zorg wel dat je er een deksel bij koopt. Let wel hij wordt wel windgevoelig met zo'n grote pan op de pit.
Lekker compact en handig in gebruik, althans daar ga je van uit. Je staat op een plekje en de wind is duidelijk aanwezig. Het duurt een eeuwigheid voor je eten in de pan ook werkelijk begint te bakken. Je zoekt de reden overal. Zelfs je gasdrukregelaar wil je dan gaan vervangen want het duurt echt een eeuwigheid voor er wat te eten klaar is op dit apparaat.

Dat hoeft vanaf nu niet meer, want er is een logische reden voor. De wind slaat graag op het vuur bij deze compacte Cadac combinatie, en dat doet hij bij dit apparaat helaas maar al te goed, en dan wordt je eten maar niet gaar, en telkens werp je een blik of het vuur nog wel brandt. Kortom Heel Vervelend !! 
Helaas heeft een zuchtje wind al heel veel invloed op het optimaal functioneren van deze toch hele mooie Cadac Safari Chef.

Cadac heeft tegenwoordig ook de grote koekepan, hij is er nu ook in de Paella pan in 36 cm uitvoering. Echt ideaal voor de Safari Chef, maar de pan staat te hoog zodat de wind vrij spel krijgt op de Safari Chef met als gevolg dat geregeld de vlam uit gaat. Ook om die reden, en het niet kunnen vinden van een juiste degelijke betrouwbare oplossing op het internet heb ik uiteindelijk zelf wat simpels, degelijk en verdraaid handigs gemaakt wat ik heel graag met iedereen wil delen.

Ik heb daar dus eindelijk de oplossing voor gevonden want Cadac geeft helaas een niet thuis op dit onderwerp, de kampeerzaken willen je windschermpjes verkopen waar je je vervolgens aan gaat ergeren want die dingen waaien zo om. Of het hangt aan je pan en je verbrand je vingers bij het pakken van de pan, kortom je verlangt terug naar je vertrouwde skottelbraai, want toen werd je eten wel warm en was het vrij vlot gaar.

DE OPLOSSING bij gebruik van een grote pan op je Cadac Safari Chef
Ik heb het volgende gedaan, een alluminium strip van 4,5 cm breed is de basis. Onderaan dit artikel staan alle maten. Deze zet je met een paar pompnagels aan elkaar en deze gemaakte ring zet je boven op je kookgelegenheid. Zie de foto's hieronder, want aan die strip moet je nog wel wat doen, voor het echt gaat werken. Aangezien de strip op 3 zwarte uitstulpigen van de originele kookplaat komt te staan moeten die uitsparingen nog wel even in de strip gemaakt worden. (zie de 2de foto hieronder)


TIP2017 Safari Chef 2 0001Ook moeten er gaten in deze rand gemaakt worden om de zuurstoftoevoer naar de gaspit mogelijk te laten anders gaat de vlam uit. In totaal heb ik over de helft van de ring 10 gaatjes gemaakt. Dit bleek niet altijd voldoende te zijn want de vlam begon af en toe in te zakken wegens gebrek aan zuurstof. Dus aan de bovenrand heb ik over 2 stukken van

 15 cm 8 mm weggehaald. (zie de foto) TIP2017 Safari Chef 2 0014 Met deze aanpassing op de rand brandt de Safari Chef 2 altijd zonder problemen. en is hij altijd uit de wind te zetten met deze rand er bovenop die natuurlijk zonder probleem in een andere stand gedraaid kan worden om te voorkomen dat de wind nog invloed op de vlam heeft.

Onbegrijpelijk dat de mensen van Cadac dit product in deze vorm op de markt gebracht hebben, Maar met deze zeg maar koltrui voor de brander is dit grootste probleem opgelost.

Ik moet trouwens wel zeggen dat wij de kleine paeelapan hierop gebruiken en dan ook wel een deksel op de pan hebben liggen wanneer we aan het bakken zijn, dit komt de smaak ten goede en de tijd van het bakken wordt hiermee ingekort. Alle inhoud en smaak blijft behouden van je eten. 
Knoeien lukt dan bijna niet meer want die pan is groot genoeg.

Kort samengevat nog dit slotakkoord. Het kost je bijna niets deze oplossing, het enige wat je nodig hebt is een strookje alluminium
van 4,5 cm breed en een ijzerzaagje voor de uitsparingen in de rand en een boormachine met een boortje van 5 mm voor de 10 luchtgaten in deze rand, en meer heb je eigenlijk niet nodig. De totale lengte van de alluminium rand is ongemonteerd (dus de kaal afgezaagde maat is 85 cm. De overlap voor de bevestiging zoals op de foto midden onder is 4 cm, dus de totale omtrek van de cirkel wordt dan uiteindelijk 81 cm. Een paar milimeter kleiner dan omtrek van de kookplaat.  Ik heb een paar pompnagels gebruik om de strip aan elkaar te zetten (zie foto hieronder), maar een paar boutjes en moertjes zullen ook vast wel werken.
 TIP2017 Safari Chef 2 0003 TIP2017 Safari Chef 2 0004 TIP2017 Safari Chef 2 0006 TIP2017 Safari Chef 2 0011 

TIP2017 Safari Chef 2 0010

Alles past natuurlijk nog keurig in de tas van de Safari Chef 2.

Ik hoop dat jullie net zo veel plezier van deze oplossing hebben als wij, wij zijn er heel blij mee.  

Ook begin 2018 heb ik onze Cadac Safari chef 2 nog weer een update gegeven. de gasslang die geschroefd aan de pan zat was heel vervelend bij het opbergen van de pan. Vaak had je namelijk eerst weer een tang nodig om de gasslag los te maken. Cadac heeft hier nu een snelkoppeling voor in de handel gebracht. Het ideale klik vast systeem met één simpele handeling op de slang vastgezet en de andere kant op de Cadac geschroefd. 
Maar ook dit handige snufje van Cadac heeft weer een klein probleempje, de dichte poten van de Safari Chef 2 wilden niet meer helemaal naar binnen klappen bij het opbergen. Dus, even een boortje in de boormachine en een gaatje boren in het kunststof van de poten was de oplossing. De safari chef 1 had al gaten in de poten dus die eigenren komen dit probleempje niet tegen. 😃

Rest mij nu alleen nog jullie ook een aangename, warme en vooral lekkere maaltijd zonder windfrustraties te wensen. Verbeteringen op dit ontwerpen zijn natuurlijk altijd welkom.
Heb jij nog aanvullende tips, reacties of commentaar, mail deze dan naar mij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En, ben je in bezit van facebook kijk dan ook eens op onderstaande groep of nog beter wordt lid van deze groep. Hij is 1 juli 2018 gestart, maar ik hoop dat ik over een tijdje kan zeggen was ik nu de enige nederlander met dit idee. https://www.facebook.com/groups/CadacSafariChef.nl/ 

 

Je hebt dus nodig:

Alluminium strip, 4.5 x 85 cm 
2  boutjes met moertjes, of 2 pompnagels (zie foto's)
Decoupeerzaag met metaalzaagje
metaalvijl
metaalboortje 5 mm.
Kleine dosis handigheid. 

 
Cadac Safari Chef - Recepten en Baktips !!
Facebook-groep · 3 leden
Lid worden
Deze Cadac Safari Chef Groep is er voor iedereen die zijn bakervaringen en/of gebruikerstips graag wil delen met mede eigenaren van dit onderdeel van ...